26.2 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalControverse legate de diferenta de vârsta dintre parteneri

Controverse legate de diferenta de vârsta dintre parteneri

Ridica diferenta de vârsta probleme reale sau la mijloc sunt doar prejudecatile unei societati prea traditionaliste, gata oricând sa suspecteze orice detaliu? Fiecare om isi cauta partenerul potrivit din toate punctele de vedere, iar atunci când il intâlnim totul este perfect…


Societatea ne obliga sa ne „ascundem“ de multe ori viata personala. Ne simtim deseori obligati sa nu vorbim prea mult despre viata particulara de teama sa nu fim „judecati“ de colegi. Cuplul presupune interactiunea si identificarea cu partenerul, comunicarea, atractia fizica si spirituala, dezvoltarea propriilor identitati.


Ce implica diferenta mare de vârsta


Diferenta de vârsta devine semnificativa pentru cuplu atunci când depaseste noua-zece ani, deoarece in acest caz partenerii apartin unor generatii diferite si se inscriu in tipologii psiho-fizice si sociale distincte. Cele mai frecvente probleme cu care se confrunta astfel de cupluri sunt cele legate de complexele vârstei. Partenerul mai in vârsta considera de multe ori ca ii „inchide“ viata celuilalt, ca nu poate tine pasul cu ritmul tineretii lui. Sunt posibile reactiile de panica de tipul „oare isi cauta deja pe cineva mai tânar sau va fi tentat sa o faca?“, generatoare de neliniste si tensiuni. Complexelor legate de vârsta li se asociaza deseori diferentele de preocupari, interese si dorinte. E posibil, de exemplu, ca partenerul mai tânar sa fie interesat de distractii gen localuri si discoteci, iar celalalt sa prefere plimbarile in doi sau lectura. De asemenea, partenerul mai tânar este abia in perioada de formare profesionala, in timp ce celalalt poate fi deja realizat profesional.


Diferenta psihologica pe care o poate implica decalajul de vârsta se traduce prin niveluri diferite de maturizare afectiva. E posibil ca partenerul mai tânar (mai ales daca acesta are 18-20 de ani) sa nu isi doreasca o relatie stabila in aceeasi masura ca si cel mai in vârsta; mai mult, sentimentele lui nu sunt inca suficient de nuantate pentru a putea raspunde adecvat dragostei partenerului.


In societatea noastra, traditionalismul oamenilor conteaza


Partenerul mai mare ca vârsta are de multe ori tendinta de a-si modela perechea, de a o directiona in viata dupa propria scara de valori. Aceasta atitudine poate avea efecte pozitive; este un mediu prielnic pentru dezvoltarea personalitatii celuilalt, dar si efecte negative – poate determina reactii de respingere din partea celui care isi doreste mai multa libertate. Când unul dintre parteneri nu mai este activ sexual ca urmare a inaintarii in vârsta (menopauza/andropauza), pot aparea probleme generate de insatisfactia partenerului mai tânar.


In plus, in societatea româneasca, in care traditionalismul predomina inca, presiunea oamenilor conteaza. Multi dintre cei care se afla intr-o asemenea situatie pot auzi comentarii de genul: „L-a luat pentru bani“ sau „O sa imbatrâneasca si o sa o paraseasca pentru una mai tânara“. Masura in care diferenta de vârsta poate produce astfel de probleme in cuplu depinde de vârsta si personalitatea fiecarui partener.


Când ea este mai tânara…


Acestea sunt cupluri ceva mai usor acceptate de cei din jur, in parte datorita unei mentalitati mai vechi (nu este prea indepartat modelul casatoriilor „aranjate“, când fete de 18-20 de ani se maritau cu barbati de doua ori mai in vârsta), in parte, considerentelor de ordin economic (având o pozitie sociala si economica stabile, barbatul matur poate asigura tinerei femei o viata sigura si confortabila). Când ea are 18-20 de ani, diferenta de preocupari fata de cele ale partenerului este, se pare, obstacolul cel mai demn de luat in seama. Dar daca ea trece peste tendinta partenerului de a o proteja, se poate realiza pe toate planurile intr-o relatie cu un barbat matur. Când ea are 30-40 de ani, in ciuda diferentelor de vârsta, cuplul poate fi stabil si armonios. Deoarece ambii parteneri se afla la maturitate, diferentele psihologice, sociale sau cele de ordin biologic se atenueaza. Problemele care pot aparea sunt de natura sexuala, o data cu instalarea andropauzei. Desi latura sexuala este o coordonata importanta, in multe cazuri ea nu mai este vitala, iar cuplul poate trece peste acest obstacol, daca exista alte elemente de coeziune. Când ea are 50-55 de ani sau mai mult, relatia cu un barbat mai in vârsta este eliberata de majoritatea problemelor. Preocuparile si experienta de viata a celor doi parteneri sunt de cele mai multe ori similare, astfel incât relatia poate evolua armonios. Cuplurile de acest gen sunt privite cu si mai multa suspiciune de cei din jur. Cei mai multi considera ca o astfel de relatie nu poate avea sorti de izbânda.


Iubirea si intelegerea distrug barierele traditionalismului


Când ea are 30 de ani, se cunoaste deja foarte bine si stie ce anume isi doreste de la partener. Este inca tânara, dinamica, iar relatia cu un barbat mai tânar nu implica probleme majore, conditia fiind ca partenerul sa raspunda adecvat nevoilor ei emotionale, fizice si sociale. Trebuie amintit si faptul ca barbatii se maturizeaza afectiv intr-un ritm mai lent decât femeile, de unde si nevoia de protectie materna care isi gaseste ecou intr-o relatie de acest gen. Când ea are 40 de ani, pot aparea reactii de panica legate de sentimentul de imbatrânire. Aspectul fizic poate trada deja vârsta, iar opinia celor din jur iarta rareori asemenea diferente. Insa, dincolo de acest aspect, o femeie constienta de propriile calitati si care isi cultiva feminitatea poate oferi partenerului foarte mult din punct de vedere spiritual, fizic, social. Dincolo de toate aceste diferente legate de vârsta, mentalitate, dorinte, un cuplu este ideal sa aiba la baza iubire si intelegere, care pot darma orice bariere si pot distruge traditionalismul semenilor…


Material realizat in colaborare cu Cristian Sandulescu, psihoterapeut la Policlinica Medsan din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS